м. Київ. вул. Бориспільська 7а

Колцентр: +38 044 290 96 99

9:00-18:00

Пн-Пт

Вихідні

Сб-Нд

Як тепловий ефект плівки досягається за допомогою додавання мінеральних присадок і використання EVA?

Зараз енергозбереження стало найсерйознішим питанням при вирощуванні рослин у закритому ґрунті. Крім розвитку технологій отримання тепла, розвиваються і технології збереження тепла. Інфрачервоні IR і довгі інфрачервоні хвилі LIR (довжиною хвилі 780 nm і вище) є частиною сонячного випромінювання, яке спричиняє найбільший нагрів.

У денний час усе в теплиці нагрівається – ґрунт, конструкції, рослини тощо, поглинаючи інфрачервоне випромінювання сонячного світла. Увечері, коли теплиця остигає, поглинуте випромінювання виділяється ґрунтом, конструкцією, рослинами тощо у вигляді того-ж інфрачервоного випромінювання. Поглинуте випромінювання виділяється частиною IR-спектра, довгим IR-спектром (LIR) при довжині хвилі 1000 nm.

Стандартна поліетиленова плівка пропускає більше LIR, ніж термічна поліетиленова плівка, отже, теплиця швидше остигає. У середньому термічна плівка за аналогічних умов підтримує температуру на 3-5С вищу, порівняно зі звичайною плівкою.

Тепловий ефект у плівці досягається при додаванні мінеральних присадок та/або використанні EVA (Етиленвінілацетат). Для прозорої плівки використовують більше EVA сополімерів. Для розсіювальної плівки – більше мінеральних добавок. Ці добавки створюють бар’єр для довгих інфрачервоних хвиль і запобігають швидкому охолодженню теплиці вночі.

 

EVA також застосовується в плівці при холодному кліматі. EVA дає змогу плівці залишатися еластичною за низьких температур.

 

Тепловий ефект виражається у відсотковому співвідношенні кількості інфрачервоного світла, яке втрачається. Що менший цей відсоток, то кращий тепловий ефект. Зворотним є ІЧ-ефективність (кількість збереженого інфрачервоного світла). Норма для теплового ефекту становить 20%. Це означає, що плівка термічна на 20% втрат інфрачервоного світла.