м. Київ. вул. Бориспільська 7а

Колцентр: +38 044 290 96 99

9:00-18:00

Пн-Пт

Вихідні

Сб-Нд

Вплив УФ випромінювання на тепличне покриття? Як визначити, скільки буде слугувати плівка? Детальніше в нашій статті.

Поліетилен, на відміну від скла, має істотний мінус – старіння і деградація. Поліетилен є органічною сполукою і має довгі ланцюжки молекул -CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-. Під впливом УФ-випромінювання зв’язки інтенсивно розриваються і поліетилен втрачає свою міцність, стаючи крихким і не пластичним. При цьому утворюються вільні радикали. Для запобігання деградації поліетилену використовують світлостабілізатори УФ випромінювання, які вводять у сам полімер або покривають його поверхневим способом. Другий спосіб найдешевший, але й не довговічний (1-2 роки). Усі УФ-стабілізатори можна поділити на абсорбуючі та стабілізуючі. Абсорбувальні добавки поглинають УФ випромінювання, перетворюючи його на теплове випромінювання. Цей процес спричиняє перегрів плівки і прискорене помутніння покриття через порушення структури полімеру. Найбільш передовим способом стабілізації при виробництві сучасних тепличних плівок є введення в блок полімеру стабілізуючих добавок, що відносяться до типу HALS (просторово-утруднені аміни). Світлостабілізатор захоплює вільні радикали і перетворює на стабільні групи, тим самим запобігаючи руйнуванню полімеру. Існують також стабілізатори на нікелевій основі, що володіють чудовою якістю стабілізації, але дуже сильною сприйнятливістю до агресивної агрохімії. Термін служби плівки обумовлюється відсотком додавання стабілізатора. Що вищий відсоток добавки, то довше прослужить плівка. Відсоток добавок коливається від 1 до 5%. Що забезпечує УФ стабільність плівки в умовах України до 5 років.

Як визначити, скільки буде слугувати плівка?

УФ випромінювання вимірюється в Кіло-Ленглі. Одиниця Кіло-ленглі – це коефіцієнт УФ випромінювання на один метр квадратний. Інтенсивність УФ випромінювання різна для різних широт. Вона набирає максимуму до екватора (200-220 KLy і спадає до полюсів до 60 KLy). Відповідно для країн, що знаходяться в різних широтах, це випромінювання різне.

Чи можна довіряти характеристиці на плівку описаній як просто: УФ стабілізація 4 роки. Ні, звісно. При цьому має вказуватися обов’язково коефіцієнт KLy за якого плівка витримає 4 роки УФ випромінювання. Наприклад, 4 роки при 90KLy/рік. Іноді виробник пише загальний захист від УФ випромінювання: 360KLy. Що відповідає при 90KLy/рік 4-м рокам УФ захисту. Це теж правильний спосіб позначення УФ стабілізації плівки. Для України коефіцієнт УФ випромінювання становить у середньому 120KLy/рік, крім кримського півострова, де коефіцієнт УФ випромінювання становить 140KLy/рік.

Багато дешевих стабілізаторів, що відносяться до поверхнево покривних, абсорбуючих стабілізаторів, мають короткочасний і нестабільний УФ захист. Ці стабілізатори здатні звузити спектр світла, що пропускається в теплицю, що призводить знову до проблеми вегетації та генерації рослин і до проблеми активності корисних комах (джмелів).

 

Ще одна серйозна проблема, що скорочує термін служби тепличної плівки – це агресивна агрохімія. Особливо дезінфікуючі препарати і пестициди на основі хлору і сірки.  Ці елементи вступають у хімічні реакції саме з більшістю УФ-стабілізаторів, нейтралізуючи їхню дію, що призводить до зняття захисту від УФ-випромінювання, і вже ультрафіолет руйнує тепличну плівку, приводячи її в непридатність. Плівка інтенсивно мутніє, втрачає свою еластичність і міцність.

УФ стабілізатори серії NOR-HALS мають підвищену стійкість до впливу сірки і хлору. Крім того, ці стабілізатори мають високу світлопропускну здатність і широкий діапазон спектра, що пропускається.

 

Всі ці фактори вказують на те, що далеко не всі, навіть тепличні плівки, здатні гарантувати хорошу і стабільну світлопропускну здатність у широкому діапазоні ФАР випромінювання і стійкість до УФ випромінювання.