м. Київ. вул. Бориспільська 7а

Колцентр: +38 044 290 96 99

9:00-18:00

Пн-Пт

Вихідні

Сб-Нд

Дуже важливою властивістю плівки є антиконденсат. Завдяки сучасним добавкам, що збільшують поверхневий натяг внутрішнього шару плівки, вдається уникнути утворення крапель на поверхні плівки.

Дуже важливою властивістю плівки є антиконденсат. Завдяки сучасним добавкам, що збільшують поверхневий натяг внутрішнього шару плівки, вдається уникнути утворення крапель на поверхні плівки. Під час утворення краплі на поверхні плівки, виникає загроза опіків рослин, поширення захворювань, скорочення світлопропускної здатності покриття.

 

Під час проходження через краплю, сонячні промені частково фокусуються, спричиняючи опіки рослин, частково відбиваються від сферичної поверхні, зменшуючи світлопропускну здатність. Крім того, краплі конденсату сильно нагріваються і падаючи на листя рослин, викликають опіки. При застосуванні добавки антиконденсат, на поверхні плівки не формуються краплі, а утворюється рівна тонка плівка вологи, що конденсується. Волога стікає по поверхні похилої поверхні до основи конструкції або у встановлені жолоби. Водночас плівка абсолютно не втрачає світлопроникності та додаткових функцій, зокрема й розсіювання.

Захист від вірусів у закритому ґрунті

 

Віруси – це форма живих організмів, які вражають рослини на клітинному і міжклітинному рівні. Як відомо, віруси не лікуються. Єдиний спосіб запобігти захворюваності рослини вірусом – це профілактика. Понад 80% вірусів переноситься комахами. Решта переносяться через інструмент. Для запобігання перенесення вірусу через інструмент можна захиститися шляхом простої стерилізації. Захист від перенесення вірусів комахами має комплексний підхід.

 

Серед найсучасніших і найдієвіших способів захисту рослин можна назвати противірусні плівки та антимоскітні захисти на вентиляцію. Противірусні плівки – це плівки, в структуру яких додано добавки, що відсікають частину УФ випромінювання. Велика кількість комах бачать в УФ спектрі з довжиною хвилі менше 380 нм. Відсікаючи випромінювання з довжиною хвилі менше 380 нм, відбувається приліплення комах, знижуючи їхню активність. При цьому ставиться завдання не засліпити джмелів, які бачать при довжині хвилі близько 410 нм.

У зв’язку з тим, що джмелі бачать за коротких хвиль кордону видимого і УФ випромінювання, дуже важливим є забезпечити світлопроникність саме в цьому діапазоні. Деякі виробники плівкових покриттів, застосовуючи не якісні добавки і стабілізатори, звужують спектр, що пропускається покриттям, засліплюючи самих джмелів.

 

Ще одним дуже дієвим способом є встановлення антимоскітних сіток на вентиляційні фрамуги. Рекомендується застосовувати сітки з розміром осередків 0,3х0,8 мм. Такі сітки випускаються з полімерів шляхом екструзії і забезпечують надійний захист практично від усіх комах. Але слід враховувати, що антимоскітні сітки зменшують конвекцію повітря через фрамуги. Такі сітки варто застосовувати тільки за умови забезпечення належної вентиляції всередині тепличного комплексу. Слід передбачити промивання таких сіток у процесі експлуатації, оскільки вони забиватимуться пилом і накопичуватимуть патогенні гриби. Промивши сітку дезінфекційним розчином, вбиваються патогени і відновлюється повітрообмін.

На сьогоднішній день лідером по виробництву і впровадженню інновацій в тепличних плівках є іспанська компанія SOTRAFA, ексклюзивним дистриб’ютором в Україні є компанія AGRID. Теплична плівка SOTRAFA – високоякісне і довговічне поліетиленове покриття для теплиць. Плівки SOTRAFA відрізняються високою міцністю, світлопропускною здатністю, тривалою УФ-стабілізацією. Додаткові функції плівки: Розсіювання, Затінення, Енергозбереження, Антиконденсат, Антипил, УФ-блокатори. Одна з важливих переваг плівки SOTRAFA порівняно з іншими українськими та зарубіжними виробниками – це наявність технічної карти та гарантії виробника.